piątek, 8 kwietnia 2016

Przygotowanie kelnera do obsługi gości.

Kelnerzy to najlepsi ambasadorzy restauracji. Nie spełniają dobrze tego odpowiedzialnego zadania bez starannego przygotowania do codziennej pracy. Obsługa gości na najwyższym poziomie wymaga, aby kelner był do niej właściwie przygotowany. 

Codzienne przygotowanie kelnera obejmuje:

  • kontrolę stanu uniformu 
  • zapoznanie się z kartą menu
  • logowanie się do systemu komputerowego restauracji 

Kontrola uniformu i wyglądu kelnera

Po przyjściu do pracy kelner zobowiązany jest zmienić swoje ubranie na odpowiedni uniform. Przed włożeniem stroju powinien sprawdzić jego stan i czystość. Nie może być mowy o wkładaniu uniformu noszącego ślady "dnia poprzedniego". Dotyczy to zwłaszcza koszuli kelnera i bluzki kelnerki. Równie niedopuszczalne jest noszenie stroju z naderwanymi lub brakującymi guzikami, z prującymi się szwami czy wymagającego odprasowania. W takiej sytuacji kelner powinien włożyć strój zapasowy, a dotychczas noszony oddać do czyszczenia lub prania. W zależności od rozwiązania przyjętego w zakładzie praniem uniformu zajmuje się albo zakład, albo sam kelner. Nie ma to jednak znaczenia, gdyż to on opowiada za utrzymanie uniformu w nienagannym stanie i powinien go oddać do czyszczenia, ilekroć tego wymaga. 

Zapoznanie się z kartą menu

Zaznajomienie się z kartami menu jest jednym z codziennych obowiązków kelnera. Sprawdza się je przede wszystkim pod kątem wprowadzonych zmian w ofercie i cenach potraw i napojów. W sprawie wprowadzanych nowości kelner powinien skonsultować się z szefem kuchni, aby poznać skład i smak nowo wprowadzonej potrawy. Bez pełnej wiedzy dotyczącej aktualnej oferty restauracji kelner nie ustrzeże się od błędów przy obsłudze gości. Znajomość karty menu jest niezbędna w jego pracy. 

Kontrola kart menu pozwoli także na:
  • sprawdzenie ich stanu technicznego - czy nie noszą śladów nadmiernego zużycia, czy nie brakuje stron
  • weryfikację ich liczby - czy wystarczyło by ich w przypadku większej liczby gości 
  • sprawdzenie, czy wszystkie karty są dostępne 


2 komentarze:

  1. Ja też jako kelnerka zawsze muszę wyglądać schludnie i elegancko. Mam szczęście, że mój pracodawca zapewnia mi strój, bo inaczej naprawdę nie wiedziałabym, jak mam się ubierać. Jeżeli jesteście z branży gastronomicznej i szukacie uniformu dla siebie, to zerknijcie na http://zender.com.pl/gastronomiczna/ Może coś się Wam tam spodoba.

    OdpowiedzUsuń
  2. Warto znać tajniki pracy w gastronomii. Profesjonalny kelner dostaje zazwyczaj większe napiwki.
    https://www.trinityfinance.com.pl/doradca-kredytowy-nowy-dwor-mazowiecki/

    OdpowiedzUsuń