Codzienne przygotowanie kelnera obejmuje:
- kontrolę stanu uniformu
- zapoznanie się z kartą menu
- logowanie się do systemu komputerowego restauracji
Kontrola uniformu i wyglądu kelnera
Po przyjściu do pracy kelner zobowiązany jest zmienić swoje ubranie na odpowiedni uniform. Przed włożeniem stroju powinien sprawdzić jego stan i czystość. Nie może być mowy o wkładaniu uniformu noszącego ślady "dnia poprzedniego". Dotyczy to zwłaszcza koszuli kelnera i bluzki kelnerki. Równie niedopuszczalne jest noszenie stroju z naderwanymi lub brakującymi guzikami, z prującymi się szwami czy wymagającego odprasowania. W takiej sytuacji kelner powinien włożyć strój zapasowy, a dotychczas noszony oddać do czyszczenia lub prania. W zależności od rozwiązania przyjętego w zakładzie praniem uniformu zajmuje się albo zakład, albo sam kelner. Nie ma to jednak znaczenia, gdyż to on opowiada za utrzymanie uniformu w nienagannym stanie i powinien go oddać do czyszczenia, ilekroć tego wymaga.
Zapoznanie się z kartą menu
Zaznajomienie się z kartami menu jest jednym z codziennych obowiązków kelnera. Sprawdza się je przede wszystkim pod kątem wprowadzonych zmian w ofercie i cenach potraw i napojów. W sprawie wprowadzanych nowości kelner powinien skonsultować się z szefem kuchni, aby poznać skład i smak nowo wprowadzonej potrawy. Bez pełnej wiedzy dotyczącej aktualnej oferty restauracji kelner nie ustrzeże się od błędów przy obsłudze gości. Znajomość karty menu jest niezbędna w jego pracy.
Kontrola kart menu pozwoli także na:
- sprawdzenie ich stanu technicznego - czy nie noszą śladów nadmiernego zużycia, czy nie brakuje stron
- weryfikację ich liczby - czy wystarczyło by ich w przypadku większej liczby gości
- sprawdzenie, czy wszystkie karty są dostępne
Ja też jako kelnerka zawsze muszę wyglądać schludnie i elegancko. Mam szczęście, że mój pracodawca zapewnia mi strój, bo inaczej naprawdę nie wiedziałabym, jak mam się ubierać. Jeżeli jesteście z branży gastronomicznej i szukacie uniformu dla siebie, to zerknijcie na http://zender.com.pl/gastronomiczna/ Może coś się Wam tam spodoba.
OdpowiedzUsuńWarto znać tajniki pracy w gastronomii. Profesjonalny kelner dostaje zazwyczaj większe napiwki.
OdpowiedzUsuńhttps://www.trinityfinance.com.pl/doradca-kredytowy-nowy-dwor-mazowiecki/