niedziela, 10 kwietnia 2016

Elementy dekoracyjne stołu

Kwiaty są najbardziej popularnym i najczęściej stosowanym elementem dekoracyjnym. Skromna wiązanka zdobi stół podczas zwykłego śniadania czy obiadu, wymyślna kompozycja kwiatowa tworzy świąteczną atmosferę podczas uroczystej kolacji. Kwiaty mogą być układane na stole w różny sposób:
  • jako kompozycje
  • jako girlandy 
  • jako pojedyncze elementy

Świąteczna dekoracja stołu

Kompozycje kwiatowe 

Kompozycja kwiatowa musi być kolorystyczne dopasowana do pozostałych elementów dekoracyjnych stołu, dlatego przy wyborze kwiatów należy kierować się ich barwą. Rodzaj kwiatów powinien odpowiadać charakterowi przyjęcia: polne kwiaty w glinianych wazonach będą stanowić doskonałe uzupełnienie stołu z potrawami regionalnymi, eleganckie kompozycje z kwiatów szklarniowych udekorują stół podczas uroczystego obiadu z wykwintnymi potrawami. Przy wyborze kwiatów do dekoracji stołu należy zwrócić uwagę, aby nie pachniały zbyt intensywnie, gdyż może to wywołać reakcję alergiczne u gości, ani nie rozsiewały pyłków, które mogą zaplamić obrus. Do dekoracji stołów wykorzystuje się wyłącznie kwiatów ciętych. 
Kompozycje kwiatowe bywają dziełami sztuki, które tworzy się zgodnie z aktualnymi trendami mody. Kwiaty można łączyć z owocami, koralikami, koronkami i ceramiką. Mogą mieć różne formy: okrągłe - na stoły kwadratowe, okrągłe, podłużne - na stoły prostokątne i owalne, układane warstwowo, np. w kształcie piramidy. Kompozycje kwiatowe są bardziej wyszukaną i odświętną formą dekoracji stołu.