Cechy osobowe
Na pierwszy plan wysuwają się cechy, które sprzyjają rzetelnemu wykonywaniu obowiązków zawodowych, oraz te ułatwiające kontakty interpersonalne. Należą do nich:
- odpowiedzialność- wynika z wewnętrznej motywacji do pracy i polega na wewnętrznym przekonaniu, że każde powierzone zadanie należy wykonać najlepiej, jak się potrafi
- samorealizacja- polega na robieniu tego, co przynosi satysfakcję i do czego ma się predyspozycje, czyli talent
- chęć samodoskonalenia- świadome rozwijanie własnych możliwości i umiejętności
- wytrwałość w dążeniu do sukcesów- polega na cierpliwym dążeniu do celów metodą małych kroków; cecha ta wiąże się także z przyjmowaniem porażek we właściwy sposób i wyciąganiem z nich wniosków
- umiejętność pracy w grupie- rzutuje na relację ze współpracownikami i przełożonymi
- zdolność przekonywania- bardzo ważna cecha w odniesieniu do skutecznego i profesjonalnego wpływania na decyzje gości w zakresie składanego zamówienia
- optymizm- postawa wyrażająca pozytywne nastawienie do siebie i do innych, pozwalająca łatwiej radzić sobie ze stresem w pracy
- poczucie humoru- niezmiernie przydatna cecha w zawodnie kelnera,ułatwia kontakty międzyludzkie, pozwala rozładować napięcia, pomaga wybrnąć z kłopotliwych sytuacji
- dbałość o wygląd - wygląd zewnętrzny kelnera rzutuje na opinię o restauracji, ponieważ jest on tym pracownikiem, którego najczęściej widują goście
- kultura osobista - zespół cech, które gwarantują odpowiednie zachowanie kelnera bez względu na czas, miejsce i okoliczności
- uczciwość - cecha gwarantująca zachowanie norm moralnych w pracy zawodowej, przydatna we współpracy z zespołem pracowników, kierownictwem i gośćmi.
Predyspozycje fizyczne
Wśród predyspozycji fizycznych największe znaczenie mają te związane ze specyfiką pracy kelnera, tzn. ciągłym kontaktem z ludźmi i pracą w ruchu :
- dobra prezencja- przyjemna aparycja kelnera i kelnerki to bez wątpienia duży atut w pracy zawodowej
- dobra dykcja, słuch i pamięć - ułatwiają komunikację z gośćmi i współpracownikami, a także pracę
- sprawność fizyczna i dobra kondycja - są bardzo potrzebne, ponieważ obsługiwanie gości wymaga sporego wysiłku i ciągłego pokonywania znacznych odległości
- sprawność manualna - praca kelnera to stałe operowanie sprzętem kelnerskim
- dobry stan zdrowia- nie tylko zapewnia ciągłość pracy, ale także wpływa pozytywnie na odporność psychiczną i pozwala właściwie reagować w częstych sytuacjach stresowych w pracy
Pożądane umiejętności
Ich posiadanie ułatwia wypełnienie obowiązków zawodowych. Do pożądanych umiejętności należą :
- znajomość języków obcych - kelner powinien swobodnie posługiwać się dwoma językami obcymi w stopniu przynajmniej podstawowym, tak aby bez problemu komunikować się z gośćmi obcojęzycznymi oraz bez kłopotów przedstawiać ofertę restauracji w języku obcym
- umiejętność obsługi komputera - przydatna do obsługi systemu komputerowego w restauracji
- wysokie kwalifikacje - dobry kelner powinien perfekcyjnie opanować zasady obsługi i stosować je odpowiednio do sytuacji
- doświadczenie zawodowe - pożądane w wielu wypadkach, ale liczy się przede wszystkim dobre opanowanie metod obsługiwania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz