piątek, 8 kwietnia 2016

Predyspozycje do wykonywania zawodu kelnera

W każdym zawodzie wymagane są pewne cechy osobowe, fizyczne oraz określone predyspozycje.

Cechy osobowe 


Na pierwszy plan wysuwają się cechy, które sprzyjają rzetelnemu wykonywaniu obowiązków zawodowych, oraz te ułatwiające kontakty interpersonalne. Należą do nich: 

  • odpowiedzialność- wynika z wewnętrznej motywacji do pracy i polega na wewnętrznym przekonaniu, że każde powierzone zadanie należy wykonać najlepiej, jak się potrafi 
  • samorealizacja- polega na robieniu tego, co przynosi satysfakcję i do czego ma się predyspozycje, czyli talent 
  • chęć samodoskonalenia- świadome rozwijanie własnych możliwości i umiejętności
  • wytrwałość w dążeniu do sukcesów- polega na cierpliwym dążeniu do celów metodą małych kroków; cecha ta wiąże się także z przyjmowaniem porażek we właściwy sposób i wyciąganiem z nich wniosków
  • umiejętność pracy w grupie- rzutuje na relację ze współpracownikami i przełożonymi 
  • zdolność przekonywania- bardzo ważna cecha w odniesieniu do skutecznego i profesjonalnego wpływania na decyzje gości w zakresie składanego zamówienia 
  • optymizm- postawa wyrażająca pozytywne nastawienie do siebie i do innych, pozwalająca łatwiej radzić sobie ze stresem w pracy 
  • poczucie humoru- niezmiernie przydatna cecha w zawodnie kelnera,ułatwia kontakty międzyludzkie, pozwala rozładować napięcia, pomaga wybrnąć z kłopotliwych sytuacji 
  • dbałość o wygląd - wygląd zewnętrzny kelnera rzutuje na opinię o restauracji, ponieważ jest on tym pracownikiem, którego najczęściej widują goście 
  • kultura osobista - zespół cech, które gwarantują odpowiednie zachowanie kelnera bez względu na czas, miejsce i okoliczności
  • uczciwość - cecha gwarantująca zachowanie norm moralnych w pracy zawodowej, przydatna we współpracy z zespołem pracowników, kierownictwem i gośćmi. 


Predyspozycje fizyczne 


Wśród predyspozycji fizycznych największe znaczenie mają te związane ze specyfiką pracy kelnera, tzn. ciągłym kontaktem z ludźmi i pracą w ruchu :

  • dobra prezencja- przyjemna aparycja kelnera i kelnerki to bez wątpienia duży atut w pracy zawodowej 
  • dobra dykcja, słuch i pamięć - ułatwiają komunikację z gośćmi i współpracownikami, a także pracę
  • sprawność fizyczna i dobra kondycja - są bardzo potrzebne, ponieważ obsługiwanie gości wymaga sporego wysiłku i ciągłego pokonywania znacznych odległości
  • sprawność manualna - praca kelnera to stałe operowanie sprzętem kelnerskim 
  • dobry stan zdrowia- nie tylko zapewnia ciągłość pracy, ale także wpływa pozytywnie na odporność psychiczną i pozwala właściwie reagować w częstych sytuacjach stresowych w pracy 

Pożądane umiejętności

Ich posiadanie ułatwia wypełnienie obowiązków zawodowych. Do pożądanych umiejętności należą :
  • znajomość języków obcych - kelner powinien swobodnie posługiwać się dwoma językami obcymi w stopniu przynajmniej podstawowym, tak aby bez problemu komunikować się z gośćmi obcojęzycznymi oraz bez kłopotów przedstawiać ofertę restauracji w języku obcym
  • umiejętność obsługi komputera - przydatna do obsługi systemu komputerowego w restauracji 
  • wysokie kwalifikacje - dobry kelner powinien perfekcyjnie opanować zasady obsługi i stosować je odpowiednio do sytuacji
  • doświadczenie zawodowe - pożądane w wielu wypadkach, ale liczy się przede wszystkim dobre opanowanie metod obsługiwania. 
Cechy te nie są ujęte w żadnych przepisach, ale stanowią zespół cech wrodzonych i nabytych, które charakteryzują każdego pracownika. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz