Niektóre źródła określają gastronomię jako sztukę kulinarną, sztukę przyrządzania potraw lub też jako czynność polegającą na oferowaniu gościom potraw i napojów. Obecnie gastronomia rozszerza zakres swojej działalności. Jest to związane z rozwojem społeczno-gospodarczym, pojawieniem się nowych potrzeb oraz możliwością ich zaspokojenia przez oferowanie nowych i podwyższanie jakości dotychczas świadczonych usług. Zakłady gastronomiczne konkurują ze sobą w uwzględnianiu i zaspokajaniu potrzeb klientów w taki sposób, aby uzyskać ich zadowolenie i lojalność.
W ostatnim czasie w Polsce obserwuje wzrost liczby osób, które często jadają poza domem. Jest to związane ze zmianą dotychczasowego stylu życia, a także potrzebą odkrywania nowych smaków.
Jedzenie jest doskonałym elementem zacieśniającym wszelkie kontakty z innymi osobami wpływają na nasze wybory życiowe, zmianę dotychczasowych przekonań i nawyków. Jedzenie dostarcza także nam wielu przyjemności i stanowi ciekawą formę relaksu, odpoczynku i odprężenia.
Dziś gastronomia nie tylko zaspokaja potrzeby żywieniowe, ale sprzyja również nawiązywaniu kontaktów towarzyskich, organizuje spotkania biznesowe, przyjęcia okolicznościowe w lokalu i poza nim, świadczy też różnorodne usługi rozrywkowe.
Gastronomia jest swego rodzaju sztuką. Nawet food truck może okazać się miejscem, w którym zjemy najlepszy posiłek w życiu.
OdpowiedzUsuńFartuchy kelnerskie – Eleganckie i praktyczne fartuchy kelnerskie to doskonały wybór dla restauracji, kawiarni i barów. Nasze fartuchy są wykonane z wysokiej jakości tkanin, odpornych na plamy i częste pranie. Oferujemy modele z kieszeniami, w różnych długościach i kolorach, z możliwością dodania haftowanego logo.
OdpowiedzUsuń